Inleiding

Frans Baake (Stad-Delden 1958)
Opleidingen:
1977 - 1982: Academie voor Beeldende Kunsten AKI Enschede
1982 – 1983: Rijksacademie Amsterdam
Beurzen en stipendia: 
1989 - 2010:
Via Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst Amsterdam
  Deutsch
Sinds jaren maakt Frans Baake reizen naar eilanden, voornamelijk mistige en winderige. Op reis maakt hij schetsen, foto's, notities. Naar aanleiding van die bezoeken maakt hij grafiek en kunstenaarsboeken, die hij in een kleine oplage vaak zelf drukt, inbindt en uitgeeft. Boeken en prenten met foto's, houtsneden, collages, teksten, associaties.
Het is voornamelijk het kale, naakte landschap wat hem aanspreekt. 

In de loop der jaren bezocht hij o.a. de Aleoeten, Falklands, St. Pierre & Miquelon, IJsland, Fär Oer-eilanden en Vuurland.
Op de Aleoeten, gelegen in de Beringzee en behorend tot de staat Alaska, vond hij een zo goed als verdwenen cultuur met een mengeling van Inuit- en Russische invloeden, gestoken in een Amerikaanse jas. 

De Falklands bezocht hij 10 jaar na de Argentijnse inval. Wat hem intrigeerde was de afstand van de eilandengroep tot het moederland Engeland.
Het eiland Miquelon, behorend tot het Franse overzeese gebiedsdeel St. Pierre & Miquelon, is verbonden met het eiland Langlade. Beide worden verbonden door een zandstrook waarop in de loop der eeuwen schepen strandden: een scheepskerkhof.
Zo heeft ieder eiland voor hem een eigen betekenis.Frans Baake schreef ook verhalen naar aanleiding van deze bezoeken. Deze werden gepubliceerd in verschillende reistijdschriften, zoals Voyager, GrandTour, Great!Britain en AmericA. Voor het reisverslag dat hij schreef naar aanleiding van zijn bezoek aan het Canadese quarantaine-eiland Grosse Île: kijk hier

De boeken bevinden zich in collecties van particuliere verzamelaars.
Ze hebben inmiddels hun weg ook gevonden naar (inter)nationale collecties zoals die van het Museum van het Boek Meermanno-Westreenianum in Den Haag, het Centre Pompidou in Parijs, Victoria & Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York.


Werk van Frans Baake wordt vertegenwoordigd door:
www.johandeumens.com
www.artistsbooksonline.com

 
 

Bert Hoevenberg - Webdesign